Skip to content

How to snickra: Tunnelhållare

22 april, 2013

Det finns massor av olika sorters tunnelhållare att köpa på nätet, vissa hållbara och vissa som går sönder snabbt som tusan. Och alla är dyra. Tycker jag. Inte så dyra om man bara ska ha EN tunnelhållare, men det händer ju inte. Till en tunnel går det ju åt två par, eller fyra stycken. Och så har man ju inte bara en tunnel…

Det finns också en mängd billiga hemmasnickar-alternativ som man kan hitta beskrivningar om på nätet. Påhittigheter som två plastpåsar sand med ett snöre mellan, 10 liters plastdunkar fyllda med vatten i snören, hemmasydda presenningar med fickor, och så vidare.

Och tadaa! Här kommer två billiga hemmarsnickar-alternativ till.

Trä-alternativet:

Har man small- och medium-hundar, som inte brakar in i tunnlar på samma sätt som largehundar, kan man snatta en bit trästock när någon fällt ett träd någonstans. Man skruvar i två metallöglor oppepå, och i den ena öglan trär man i ett snöre och i andra änden av snöret knyter man fast en hake. (Man kan knyta snöret på båda sidor om man vill, men det är lättare att flytta trästockarna om man kan haka loss och dela på dem.)

Ju tyngre tunnelhållare man vill ha, ju tjockare/längre trästock tar man.

Denna lösning är toppen till small- och medium-hundar som sagt, men har man en brakig largehund som kastar sig rätt in i tunnelväggarna så finns en viss skaderisk om de smäller i trästocken (om jag får gissa).

IMGP5116

IMGP5115

Sand-alternativet:

Vill man vara på den säkra sidan, så är sandsäckar en bättre lösning. Men sandsäcks-tunnelhållare är dyra och/eller går sönder plättlätt. Tycker jag, som sagt.

Därför klurade vi ihop en annan, billig och förhoppningsvis hållbar, lösning i Villa HumleSpunk.

Vi köpte blå Ikea-påsar (5 kr styck) och en rulle silvertejp (80 kr). Sen tog vi vanliga plastkassar, fyllde dem med ungefär två kilo sand per kasse, och rullade ihop dem till en kort korv. Sen stoppade vi i tre sand-kort-korvar i en Ikea-påse ”på tvären” så handtagen på påsen hamnade på kanterna. Därefter snodde vi påsen omlott, förstärkte ändarna vid handtagen med extra silvertejp på längden, och tejpade sedan med silvertejp tajt en svängom runt hela alltihopet.

(Fördelen med en Ikea-påse är de rejält ditsydda och sega handtagen. För är det någonstans en tunnelhållare går sönder så är det i skarven mellan sandsäck och rem.)

Därefter gjorde vi Stora Ryck-testet (håll i ett av handtagen och hoppa runt samtidigt som man sjunger Små Grodorna med hela kroppen) för att se om handtagen och silvertejpningen skulle hålla. Och det gjorde det.

I handtagen knöt vi på ena sidan fast remmen, och i änden på remmen satte vi en hake för att kunna haka fast remmen i tunnelhållaren på andra sidan.

Det ska bli intressant att se om de håller två säsonger, eller bara en. Eller kanske jättejättelänge. Men de känns kompakta (och tunga) och förtokat funktionella och bra än så länge, och jag har ryckt i dem och stött kula med dem och släpat dem över gräsmattan. Än så länge håller de alldeles utmärkt. Men jag får återkomma i ärendet till hösten.

IMGP5110

IMGP5114

IMGP5111

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Anonym permalink
  22 april, 2013 22:54

  Finurligt! Det funkar säkert alldeles ypperligt bra, Du uppfinnarJocke i skogen! 😀

 2. Gun permalink
  23 april, 2013 08:38

  Smart, du e verkligen finurlig, men det vet du/vi ju redan.

 3. 23 april, 2013 17:17

  Det måste vara rätt skönt att inte vara tappad bakom en vagn… Kramis!

Trackbacks

 1. Och är precis lika rastlös som jag. | HumleSpunk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s