Skip to content

Men nu skulle vi ha bootcamp med Tema Backa, hela veckan, och backa kurvigt. Jo.

22 januari, 2012

Den här veckan har vi varit väldigt upptagna med att ha roligt, HumleSpunkarna och jag. Vi har tokskrattat oss fördärvade åt vårt veckomål ”Tema Backa”.

Och det veckomålet snattade vi delvis från hon med Faraohundarna, som i sin tur snattade veckomålstänket från bästaste Salukitrix.

Och ska de ha veckomål och ha roligt, så ska vi det också. Så tänkte HumleSpunkarna och jag. För vi vill också ha roligt. Jämt.

Under stora diskussioner så bestämde oss till slut för att vårt veckomål skulle vara att lära oss backa.

Och inte bara backa, utan backa kurvigt.

Båda hundarna kunde backa rakt bakåt, med ett pek. Det hade vi att utgå från.

Humlehunden har jag försökt få att backa slalom tidigare, men hon har inte riktigt hängt med på att runda benet rätt och backa kurvigt, och sen fortsatte jag aldrig träna det och glömde bort alltihopet.

Men nu skulle vi ha bootcamp med Tema Backa, hela veckan, och backa kurvigt. Jo.

Vi inledde veckan starkt med att lära Spunkvalpen följa finger. Framåt och bakåt. Humlehunden visade och Spunkvalpen följde finger.

Och sen började vi backa kurvigt, medsols och motsols runt mig.

Och sen backade vi jättekurvigt och väldigt baklänges, runt i en åtta och mellan fötterna och runt ena foten och runt andra foten. Åt båda hållen.

Och till slut provade vi på att backa slalom. Men på grund av utrymmesbrist så blev det mer ett baklänges-ploppande än ett flytande slalom. Sånt viktigt som flyyt får vi träna vidare på utomhus, när gräsmattan är grön igen.

Och om HumleSpunkarna har lärt sig att backa, så har jag lärt mig annat viktigt. Som till exempel:
– När man ska backa en Humlehund så får man inte blinka. För hon är som en liten radiobil som står still eller far i hundraåttio. Tjoff tjoff, bara. Och ser man inte upp så drämmer hon i ben och soffa och väggar eller vad som nu finns i vägen, när hon backar jättefort utan att se sig för.
– Och när man ska backa en Spunkvalp så gäller det att hålla i hatten. För när hon väl begrep det här med själva pekfinger-pekningen, så sprattlade hon som en speedad bläckfisk på knark. Full rulle. Baklänges.

Nåväl. Skrattat gott har vi gjort, hela veckan. Fem minuter om dagen, när vi tränat baklänges, ungefär. Lite varje dag.

Och nästa steg blir att träna bort hjälperna mer och mer. Och att träna flyyt i baklängesslalomet.

Och det ska vi göra. Fast inte precis just nu, tror jag. För nu måste vi träna nåt framlänges en stund. Så vi inte blir alldeles baklängeskonstiga.

Annonser
20 kommentarer leave one →
 1. 22 januari, 2012 17:16

  Haha, vilket litet popcorn Humlehunden är! Och vilka snygga strumpor du har 😉

  • 22 januari, 2012 17:20

   Hon far som ett jehu, ha ha 🙂
   Och strumporna är det världsklass på. Ju.

 2. 22 januari, 2012 17:17

  djupt imponerad 🙂 🙂 🙂 ni är verkligen jättebra på det där. själv kommer min film i morgon 🙂 har haft lite problem med min bil i helgen så vi har inte hunnit spela in någon film än.

  Har en fråga till dig . Filmen som du hade med slalompinnarna förut var har du köpt pinnarna? Sådana skulle jag också vilja ha

  • 22 januari, 2012 17:20

   Tack 🙂

   Pinnarna är stängselstolpar jag köpt på Granngården/Lantmännen. Har för mig de kostar tio-femton kr styck eller nåt. De är jättebra, rekommenderas 🙂

 3. 22 januari, 2012 17:39

  Herrejösses vad ni är duktiga 🙂 Inez har jag aldrig kunnat lära att baka, kanske har det med hennes rygg att göra,kanske med en matte som inte vet riktigt hur hon ska göra…

  Hur gjorde du?

  • 22 januari, 2012 17:55

   Tack 🙂 Jag sa precis till maken att jag faktiskt är lite stolt över hundarna här hemma, för detta kunde de inte för en vecka sen, och vi har bara tränat fem minuter-en kvart om dagen. Goa hundar 🙂

   Jag började med att träna in ”följa finger” hit och dit och framåt och bakåt, och sen ställde jag mig nära hörnan mellan sofforna och började träna runt mig motsols. Den svängen som de tyckte var svårast hade jag mitt i hörnan. Sen var det bara att peka på. I början belönade jag så fort de svängde rumpan åt rätt håll, inte nödvändigtvis att de tog ett steg bakåt. Just rumpsvängen var viktigast, tyckte jag.
   När de kunde backa runt mig åt båda hållen, så ställde jag ena benet bak när de skulle svänga, så de gick mellan fötterna, som en början på baklängesslalom. Och när de kunde backa mellan fötterna, så belönade jag om rumpan svängde åt rätt håll för att kunna ta mellan fötterna tillbaka. Och så fortsatte jag så. Hög belöningsfrekvens i början, för alla rumprörelser åt rätt håll 🙂

   Hä hä, det är lite svårt att förklara i skrift, känner jag… Men i länken till Faraohundar finns det en film på baklängesslalom, kika på den också så får du kanske lite mer tips 🙂

 4. 22 januari, 2012 17:47

  Å avundsjuk! Melvin bara sätter sig om jag säger backa trots att han kan backa utan kommando. Jättenvis på att göra fel är han och gå slalom mellan ben är djävulens påfuns tycker han…

  • 23 januari, 2012 10:52

   Om du provar att ge belöningen mellan frambenen så han måste resa sig för att ta den? Och belöna bakåt, liksom peta belöningen längre och längre bak mellan frambenen?

   Di är kluriga ibland, och vissa saker är bara omöjligt…

 5. 22 januari, 2012 17:53

  Tokduktigt ju! 😀 Och radiobilsliknelsen med Humlehunden var ju klockren 😉

  • 23 januari, 2012 10:53

   Tack 😀
   Och hon är för toksprittlig i tassarna, jojomänsan 😉

 6. 22 januari, 2012 20:43

  Ser jättefint ut, ser så enkelt ut när du gör det dessutom!:) *skriver upp på min och Mides tricks-to-do-lista*

  Humlehunden är nog bland det sötaste jag sett, hon är verkligen som ett popcorn! En film med henne och Popcorn-låten skulle vara så klockren:D

  • 23 januari, 2012 10:54

   Ja det borde ju vara ett trick som passar Mide, skulle vara kul att se 😀

 7. 23 januari, 2012 10:25

  Himmel! Humlehunden är ju så snabb att filmen såg snabbspolad ut! Jag kom på nu att jag kanske skulle skaffa en träningsmatta. Här hemma är det bara halkiga golv.

  • 23 januari, 2012 10:49

   Ja hon är prillig i fötterna, man får vara med och sikta bakdelen rätt, annars så far hon in i allt och alla 😉

   Mattan på altanen är guld värd. Vi har också halkiga trägolv i hela huset, hopplöst att träna spratteltrick på dem. Så för hundarnas säkerhets skull, så är vi alltid på altanen och tränar sånt. Om vi inte är utomhus då, men nu är ju snön överallt så det går ju inte så bra…

 8. emma&loke permalink
  23 januari, 2012 11:28

  Tack för din kommentar! Vilken fin hemsida du har! Haha de år roligt när dom gillar något så mkt att dom inte tänker på om tårna åker med eller inte. Vad fint dina hundar jobbar, jätte kul att se! =D

 9. 23 januari, 2012 12:19

  Haha, så knasigt fartig lilla Humlehunden är! Är alla humlehundar så där knasigt fartiga så vill jag också ha en! 😀

  • 23 januari, 2012 13:58

   Alla humlehundar är preciiis sådär 😀

   (Fast det finns bara en, och den har jag 😉 )

 10. 23 januari, 2012 21:29

  sv; ja, varför inte…? jag recomenderar den 😉

 11. Anna-Lena permalink
  23 januari, 2012 22:30

  Ja jag håller med all att Humlehunden tar priset här!!! Så charmig o så fint flyt /glid över mattan :)) Så härligt att se er!

 12. 24 januari, 2012 09:56

  sv; tack för tippsen 😀 riktigt roliga ideér man kunde sno där ifrån 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s