Skip to content

Nyårsafton fast på en solig vardagseftermiddag i maj

1 juni, 2011

Projekt: Miljöträning

Plats: Utanför högstadieskola vid ett hundrastningsstråk

Ursprungligt syfte: Titta på tjoande barn, hundar samt skolbussar och bilar

Reviderat syfte: Stå ut med tonårspojkar samt fira nyårsafton

 

Spunkvalpen, som börjar växa ur Humlehundens sele, och jag rullade in till den stora lilla staden för att återigen miljöträna. För miljöträning är väldigt viktigt om man är en Spunkvalp.

Därför parkerade vi oss utanför en högstadieskola idag. Högstadie-elever kan vara väldigt tjoiga och bussarna som hämtar upp de tjoiga högstadiebarnen kan vara väldigt brummiga och cyklarna som högstadie-eleverna cyklar på kan vara väldigt plingiga. Dessutom, som grädde på moset, promenerar det ofta förbi folk med hundar på denna plats. Därför tyckte jag att det var en strålande plats att miljöträna på.

Vi placerade oss på en gräsplätt och började småträna, under tiden som alla högstadie-elever vällde ut ur skolan. Lite handtarget, lite kontaktövningar (ögonkontakt), lite sitt och lite ligg och stanna kvar. Spunkvalpen tyckte som vanligt allt var knallkul, eftersom belöningen var träningen i sig samt en fårskinnslapp i snöre.

I början ägnade hon inte omgivningen en blick ens. Full fokus på träningen och mig och fårskinnslappen, trots tjoandet och en cane corso-liknande bjässe som lunkade förbi och tre stycken fisande bussar som väntade på skolbarn. Bra, tänkte jag.

Men jag hade inte tänkt på att tonårspojkar kan vara lite mer tjoiga än jag kalkylerat. När bussarna åkt och cane corso-look-a-liken försvunnit så förvandlades den somriga eftermiddagen till nyårsafton, i ett nafs. Jo.

Vips vops hade tonårspojkarna transformerats från ovanligt skräniga småpellar, till nyårsfirande tokar. Någon hade med sig raketer och började bränna av smällare och något smatter och annat smått och gott som egentligen inte riktigt hör hemma på en vanlig försomrig vardagseftermiddag utanför en högstadieskola.

Vad dumt, tänkte jag. Stålla tonårshuliganer, tänkte jag sen. Men samtidigt – sånt här är ju livet. Nu får vi helt enkelt stå ut. Nyårsafton kommer ju uppenbarligen dyka upp i framtiden, och smällare är en del av det firandet. Även om jag själv gärna slipper smällandet.

När första smällen kom, så stannade Spunkvalpen upp och tittade. Sen kom ett längre smatter, och Spunkvalpen tittade lite till. Men inget skyggande eller flyende, bara tittande. Och sen fortsatte det med en smäll till och ytterligare smatter, i en jämn ström.

Och goa Spunkvalpen tittade, och tittade lite till… och sen vände hon tillbaka till fårskinnslappen och fortsatte kampandet.

Yey!

Under tiden som smällarna ven om öronen (inte riktigt egentligen för det var ju en bit mellan oss och tonårspojkarna men det låter mycket tuffare om jag skriver öronen) så kampade hon om fårskinnslappen och handtargade som ett riktigt superproffs.

Yey!

Så nu har vi helt plötsligt och på köpet tränat nyårsafton. Och allt gick bra.

Tonårspojkar är bra ibland. Ibland. Även vilda huligan-tonårspojkar som leker nyårsafton en helt vanlig vardagseftermiddag i slutet av maj.

Och sen åkte vi hem och berättade för Humlehunden om vad som hänt. Och hon kontrade med att visa hur en alfarullning går till. Tror jag. I wouldn’t know.

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. 4 juni, 2011 07:54

  Oj, vilken fantastisk valp du måste ha, och, inte minst, goda nerver! 🙂 Det svåra i det där läget måste ju vara att hålla sig lugn själv och inte bli arg på tonåringarna eller rädd för valpens skull. Grattis! Och tack för en rolig blogg. 🙂

  • 4 juni, 2011 08:31

   Det var skönt att allt gick bra, det kunde lika gärna gått åt pipsvängen… Men nu gick allt bra, tack och lov. 🙂
   Och tack, vad kul att du kikar hit 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s